We zijn in een tijdperk aangekomen, waarin we beter het zekere voor het onzekere kunnen nemen. Veiligheid en controle boven alles. Hoe hebben we ooit in ons hoofd kunnen halen dat je er gewoon maar op los kon leven. Het liedje ‘leef’ van André Hazes jr. zou op z’n minst gecensureerd moeten worden. Of strafbaar zelfs, wanneer nog één radiozender dit nummer durft te draaien. Het moet afgelopen zijn met ‘Living on the Edge.’ Wat nou ‘geniet van het leven’ en ‘pluk de dag’? Wappies zijn het. Allemaal. Ik ben toe aan verbinding met de totale machtscontrole. Ik wil vrijwillig dat iedere stap die ik zet gecontroleerd gaat worden. En gemonitord, genoteerd en voor eeuwig vastgelegd. Ik zal toegeven dat ik het niet alleen voor een ander doe, maar ook zeker voor mezelf. Veiligheid, controle en zekerheid boven alles.

Bij mij is het alles of niets. Kijk, als je iets doet, dan moet je het ook goed doen. Ieder voor zich natuurlijk, maar zeg nu zelf. Maar één mondkapje dragen is voor wappies. Dat is zóóó 2020. Datzelfde geldt voor het vaccin. Ik moet van mezelf minstens vijf mondkapjes over elkaar dragen. Hugo heeft zelf gezegd dat mondkapjes niet werken, dus een beetje naïef om je te beperken tot één mondflapje. Ik was eerst zeer grondig tien minuten lang mijn handen. Nee, niet met zeep. Alleen het idee al. Nee, met pure Dettol en UV-C-desinfectie. Het echte werk, zeg maar. Vervolgens begin ik met drie schone mondkapjes op te zetten. Op de derde plak ik een maandverband van Always met vleugels. Deze absorberen goed en laten vieze luchtjes achterwege. Mondkapjes dragen is natuurlijk niet zonder risico. Alle bacteriën en virussen blijven lekker binnen in de mond en dat kan gaan broeien. Met als gevolg dat je mond gaat infecteren en stinken. Maar met een maandelijkse luier tegen je gehemelte geplakt voorkom je dit. Daar overheen draag ik mondkapje nummer vier en vijf. Wanneer deze geplaatst zijn, doe ik het handen-was-ritueel gewoon weer opnieuw. Je weet natuurlijk nooit zeker of er wat slijm of speeksel op mijn handen is gekomen. Altijd het zekere voor het onzekere nemen.

Placebo-effect

Ook ga ik niet meer naar buiten zonder helm. En gordels. Dit geheel maak ik compleet met rubberen handschoenen en een lasbril. Virussen kunnen ook via de ogen naar binnen komen namelijk. Ik begrijp niet waarom dit nog niet verplicht is. Die helm is er puur voor de zekerheid. Wanneer ik wat onwel word door het dragen van die mondkapjes - er komt namelijk weinig zuurstof binnen - ben ik veilig wanneer ik flauwval. Die gordels hebben eerlijk gezegd weinig nut. Maar het placebo-effect schijnt ook te werken. Wanneer ik mezelf ervan overtuig dat deze gordels mij beschermen, geloof ik dat. En dan werkt het.

Het vaccineren met ‘alleen maar’ Pfizer of Moderna, vind ik te riskant. Ik begrijp niet dat Van Dissel of Koopmans daar nog niet mee zijn gekomen. Gelukkig zijn er genoeg mensen die niet zijn komen opdagen om hun vaccin te halen (al bijna een miljoen mensen van de 1,5 miljoen die zijn uitgenodigd) , dus daar doe ik mijn voordeel mee. Van Astra tot Spoetnik en van Janssen tot Pfizer. Ik neem ze allemaal. En als het mij lukt; een dubbele dosis van alle varianten. Ik neem geen enkel risico meer. Al 15 maanden laat ik mijn eigen immuunsysteem het werk doen. Dat is toch van de zotte, als je daar over na gaat denken?

Boom Roos Vis Vuur Vlam

Tevens heb ik mij aangemeld bij alle Track & Trace-concepten van de overheid. Ik voel mij alleen veilig als ik 24/7 gecontroleerd word. Ik vertrouw erop dat ik mijn eigen keuzes niet meer kan vertrouwen. En dat voelt zeer prettig. Ik leg mijn leven en alles wat daarmee gepaard gaat volledig in de handen van een basisschoolleraar. Want waarom zou ik dat niet doen? Ik heb goede herinneringen aan mijn basisschooltijd. Ik kan die tijd nog goed voor de geest halen. Boom Roos Vis Vuur Vlam. Zonder die veilige haven had ik nooit leren schrijven. Hugo voelt als een verlengstuk hiervan. Hij leert mij weer terug te gaan naar een tijd dat ik alles nog moest leren. Onwetend was ik en ben ik nu weer. Ik ben gestopt met voor mezelf denken. Dat doet Hugo voor mij. Ik raad het iedereen aan. Iedereen die niet meer ziet waar het leven voor bedoeld is en graag door anderen laat bepalen hoe dat leven eruit moet zien. Alles uit het leven halen is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Net als je vrijheid en vrije keuzes. Onzin.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier dagelijks een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Wij hebben ervoor gekozen om ons in te zetten voor dit initiatief, omdat we menen dat het nodig is. Het is onze bijdrage aan transparante, eerlijke en volledige berichtgeving.

Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dat kan via één van onderstaande doneer-opties, of door een bestelling in onze webshop. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

 

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw