Peter Slager, bassist van Bløf, verwijt op social media Mark, Hugo en de rest van het ondermijnen van de identiteit van kunst en cultuur. Omdat het voor de meeste artiesten niet alleen hun broodwinning is, maar ook hun hele ziel en zaligheid. En ons demissionair kabinet doet alsof het een uit de hand gelopen hobbyisten zijn die maar achterin de rij moet blijven wachten tot ze hun hobby weer mogen beoefenen. 

Peter is niet de eerste artiest die zich uitspreekt. Nielson gaf vorige week ook al af op de testsamenleving en dat hij hier niet aan mee zal werken. Thomas Berge en Tisjeboyjay laten al wat langer kritische geluiden horen. Ik begrijp hun frustratie voor de volle 100%. Wat ik niet begrijp, is dat deze hele sector nog steeds niet opstaat. En dan ook echt. Met alleen een beetje klagen over het beleid komen we al veertien maanden nergens. Er tegen vechten heeft ook weinig zin. We weten allemaal dat er veel geld is gestopt in de vaccins en de testmaatschappij. En dat dit het verdienmodel is voor de komende jaren. Daar gaan ze echt niet even iets aan veranderen voor een paar geïrriteerde artiesten en kunstenaars. Het enige wat helpt is om het hele beleid te negeren en doorgaan met waar je in maart 2020 gebleven was. En dat geldt niet alleen voor de artiesten en kunstenaars. Dit is een boodschap voor iedereen. Bedrijven, restaurants, discotheken, musea en scholen. Gooi alles open en ga verder met je leven. Allemaal en iedereen. Ben je bang, oud of zwak? Dan heb je de keuze om thuis te blijven, je eerst suf te laten prikken en 24/7 met een staaf in je neus rond te lopen. Aan jou de keuze. Maar we kunnen de wereld niet dicht blijven houden voor die 1% van de bevolking.

Kom op, mensen. We weten allemaal dat het leven te kort is om het niet volledig te omarmen en te beleven.

Jij doet toch ook geen reet?!

Toen ik mezelf nog mocht uiten op LinkedIn, kreeg ik dagelijks mailtjes van mensen die mij motiveerden om door te gaan met mijn teksten schrijven. “Ik kan er op social media niets over zeggen, maar ik denk er net zo over als jij..” Leuk hoor, die complimentjes, maar wat heb ik eraan? Sterker nog, wat heeft de wereld eraan wanneer jij net als ik niet achter de maatregelen staat, maar je te laf bent om je mond open te trekken en je blijft verschuilen achter je werk, familie of achter de angst dat je vrienden je voor wappie zullen uitmaken. Donder toch op met je complimenten. Van zulke mensen hoef ik ze niet meer. “Ik hoop ook dat mensen snel wakker worden", las ik vandaag nog in een mail. En dan kan ik alleen maar denken: ”Tjezus, JIJ bent toch wakker, maar doet toch ook geen ene reet? Open je mond. Trek je grens. Kom op voor je kinderen of van die van anderen, maar doe iets!” Het niet met de regels eens zijn, maar wel die mondluier blijven dragen en mee blijven doen met die poppenkast, terwijl je stiekem iedere zaterdagavond meer dan twee mensen bij je uitnodigt en dichter op elkaar zit dan 1,5 meter. Helemaal prima dat je dat doet, maar trek verdomme dan ook je scheur open naar de buitenwereld! Het houdt niet op, niet vanzelf. Het stopt niet na het vaccineren. Ten eerste zorgen de massale injecties voor vele extra zogenaamde covid-patiënten en sterfgevallen. Dus je houdt hiermee de boel in stand. Het beschermen van de ouderen en zwakkeren gebeurt door jouw struisvogelpolitiek juist niet. Daarnaast zijn er zelfs al vaccinaties besteld voor 2022 en 2023. In de lente nemen de griepgevallen altijd af en reken er maar op dat dit in september weer zal stijgen. Het is de Never Ending Story totdat er genoeg mensen zijn omgevallen, of totdat jij (ja jij!) 'stop!' roept en opstaat.

Ondertussen laat je je leven al bijna 15 maanden bepalen door een basisschoolleraar, die blijkbaar niet kan rekenen en even niet meer weet waar 2 miljard euro is gebleven. Houd op met je kop in het zand steken en stop met klagen. Kom in actie door vooral het leven gewoon weer op te pakken. Niet wachten tot Peppi en Kokki je vertellen wanneer je weer iets mag ondernemen. Nee, dat bepaal je vanaf nu gewoon weer zelf. Schop onder je kont en leef!


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier dagelijks een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Wij hebben ervoor gekozen om ons in te zetten voor dit initiatief, omdat we menen dat het nodig is. Het is onze bijdrage aan transparante, eerlijke en volledige berichtgeving.

Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dat kan via één van onderstaande doneer-opties, of door een bestelling in onze webshop. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

 

Whoever controls the media, controls the mind.

~ Jim Morrison