Daar sta je dan. Je nieuwste outfit aan. Op afspraak geshopt en nét voordat de ingeplande tijd om was, je nieuwe setje coronaproof afgerekend. Lipjes gestift, borsten vooruit en je mooiste hakken aan. De mannen natuurlijk ook, maar dan net iets anders. Haartjes gekamd, aftershave opgedaan en je beste humeur op zak. Radio 538 geeft een feestje voor maar liefst 10.000 mensen. Jullie staan als kleine kinderen te trappelen. En heel begrijpelijk. Al meer dan een jaar mag je niets. Niet naar festivals, geen verjaardagen, Koningsdag werd je door de neus geboord, net als Pinkpop en weekenden op stap werden weekenden thuis met Netflix. De lente is aangebroken en je bent zwaar toe aan een samensmelting van vrienden, vreemden, lekkere muziek, alcohol en positieve vibes. Logisch. Ik denk dat iedereen zich hierin wel kan vinden. De vraag is alleen: tegen welke prijs wordt dit je aangeboden?

Appel

En dan heb ik het niet over het geld, al valt daar natuurlijk ook over te twisten. Ik heb het over het verkopen van je ziel. Net als bij Adam en Eva wordt er een heerlijke, zoetsappige, glimmende appel voorgehouden. Het begint natuurlijk al met een PCR-test. Zoals ik al vele malen heb aangegeven zegt deze test niets, maar dan ook helemaal niets over je huidige gezondheid. Wanneer er covid-deeltjes worden gevonden na het doen van de test, kan dit ook betekenen dat jij dit gewoon in je systeem hebt zitten. Immuniteit hebt opgebouwd. Of je hebt het zonder dat je het wist gehad. Wanneer jij geen klachten hebt, maar toch positief getest wordt, zegt dit 0,0% iets over je gezondheid. En dat wil niet zeggen dat je dat virus onder de leden hebt. Vergelijk het met een test die zegt dat je als vrouw vruchtbaar bent. Een ovulatietest. Vruchtbaar betekent dat je vruchtbaar bent en niets anders dan dat. Het betekent niet dat je zwanger bent. Zo is het ook met al die (snel)testen.

Bovenal is het de omgekeerde wereld. De maatschappij beschouwd jou nu dus als ziek, tot je het tegendeel hebt bewezen. Of je nu wel of niet gevaccineerd bent; je moet je laten testen en anders ben je niet welkom. Met andere woorden: wanneer jij ‘ja’ zegt tegen verplicht testen met een uitslag die niets zegt, zeg je ook ‘ja’ tegen medische apartheid. Dan ben je een voorstander van uitsluiting. Laat dat maar eens tot je doordringen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de feestganger zelf, maar ook voor alle artiesten en productie die hier aan mee doet. En los van het feit dat 538 hier aan mee doet, zijn zij natuurlijk niet de enigen. Het pretpark waar ik regelmatig kwam logeren met mijn kinderen, de Efteling, verplicht mensen zelfs om baby’s en kleine kinderen te testen.

Eisen

Je bent dus medeplichtig aan het voortzetten van een nietszeggend testbeleid wat onder andere verdeeldheid veroorzaakt en tevens een lockdown in stand houdt die gebaseerd is op testen die helemaal niets zeggen. Daarnaast ruil je je avondje vrijheid in voor je privacy. Het fieldlab heeft een contract van 7 pagina’s gemaakt waar je mee akkoord gaat als party animal. Dit is een greep uit de eisen:

 • Je vult je naam, adres en woonplaats in;
 • Eveneens je telefoonnummer;
 • En je e-mailadres;
 • En je geboortedatum;
 • Er wordt vastgelegd bij welk evenement en welke 'bubbel' jouw ticket hoort;
 • Het nummer van je zit- of staanplaats wordt gekoppeld aan je ticketnummer;
 • De 'bubbel' (de zone in het evenement zelf) waar het ticket bij hoort, wordt gekoppeld aan alle persoonsgegevens van andere ticketnummers in dezelfde bubbel, inclusief al hun persoonsgegevens;
 • Je bankgegevens worden gekoppeld;
 • Evenals je BSN;
 • De uitslag van jouw test wordt opgeschreven en gedeeld met de andere tickethouders uit dezelfde bubbel;
 • Gegevens uit video- en camerabeelden waar jij op te zien bent en wat je doet, zijn het bezit van Fieldlab en partners. En je hebt geen bezwaar dat deze informatie gedeeld zal worden;
 • Gegevens uit sociale media waar jouw naam in getagd wordt, daarin mogen zij inzage hebben;
 • Via de Close-app krijg je enquête vragen, uiteenlopend van: “Heeft u zich tijdens het evenement aan de regels gehouden?”, tot “Hoe hebt u het dragen van een mondmasker ervaren?”

Herinner je je die app van Hugo nog? De Corona-melder? Zo, daar viel heel Nederland over! Het zou je privacy schenden en je integriteit aantasten. Bovendien was het vaag wat er met alle data gedaan zou worden. Ondertussen zijn er al wat datalekken voorbij gekomen en persoonsgegevens zijn met allerlei instanties gedeeld, terwijl gezegd was dat dit niet zou gebeuren. En tja, wanneer je begin twintig bent zal het jou boeien wat er met je gegevens gebeurt. Zo zei ik altijd dat het mij niet uitmaakte, omdat ik niks te verbergen heb. Zelfs mijn pincode zou ik nog hebben gegeven. Maar toch is het allemaal minder onschuldig als het lijkt. Je data komt op plekken terecht waar je ze niet wilt hebben en zodra ze die hebben, zal het je altijd achtervolgen. Waarom zouden ze anders je burgerservicenummer willen hebben, als een naam en telefoonnummer of e-mailadres genoeg zou moeten zijn? Jouw DNA zit op die test. En zal goed bewaard worden buiten jouw bereik. Vergeet niet:

Your privacy is your power. What people don’t know, they can’t ruin.

En nog iets. Het gaat 925 miljoen euro kosten. Er is geen cent die ze in de zorg steken, maar wel in een testsamenleving? Heb je ook zo hard geklapt voor de zorg vorig jaar? En jij kan jezelf nog recht in de spiegel aankijken? Geloof je het zelf?


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier dagelijks een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Wij hebben ervoor gekozen om ons in te zetten voor dit initiatief, omdat we menen dat het nodig is. Het is onze bijdrage aan transparante, eerlijke en volledige berichtgeving.

Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dat kan via één van onderstaande doneer-opties, of door een bestelling in onze webshop. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

 

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

~ Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966