De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Carool denkt dat er veel mensen last hebben van hun geheugen, want je kunt op je vingers natellen wat er voor je ogen gebeurt. 

We wijzen allemaal met het vingertje naar Rutte en zijn Oost-Indische vorm van dementie. Maar, voordat we hem verwijten dat hij alle belangrijke zaken vergeet, mag je ook jezelf wel eens een spiegel voorhouden. Als je nog steeds niet doorhebt dat de geschiedenis zich herhaalt, heb jij net zo’n selectief geheugen als onze demissionair minister-president Mark Rutte. Over deze man gesproken. Terwijl iedereen op de hoogte was van het feit dat hij meerdere malen gelogen heeft tegen het volk, is hij ondanks dit feit toch ook deze keer weer opnieuw gekozen. De kiezers hadden waarschijnlijk geen actieve herinnering hieraan. Misschien tijd om het geheugen op te frissen?

NZ

Regelmatig kan ik er met mijn pet niet bij. Zie dit nieuws: "Nieuw Zeeland stelt vaccineren tegen Corona verplicht voor onder andere grensbewakers en personeel van quarantaine hotels. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, is de volgende stap ontslag." Oké, dat zijn blijkbaar de feiten. Laten we een klein stapje terug doen en kijken naar hoe Nieuw Zeeland ervoor staat. Ik citeer: "Van de ongeveer 5 miljoen inwoners, zijn er in totaal 26 mensen overleden aan de gevolgen van Corona." Iets in mijn hoofd laat het niet toe om dit te begrijpen. Serieus niet. 26 mensen boven de zeventig jaar met onderliggende gezondheidsproblemen. Wanneer de griep nog had bestaan, was dat hoogstwaarschijnlijk de doodsoorzaak geweest.Toch besluiten ze zo’n heftige maatregel in te stellen. En dit is maar één voorbeeld van uitsluiting, terwijl er aan de lopende band wordt buitengesloten. Zonder een onderwerp heel groot aan te snijden, weten we toch allemaal waar we ons schuldig aan hebben gemaakt tussen 1940 en 1945? Buitensluiting. Of waren we alweer vergeten hoe duizenden onschuldige mensen eerst van de samenleving werden verstoten, om vervolgens een enkele reis naar een vernietigingskamp door hun strot geduwd te krijgen. We stonden erbij en keken er na. Op een paar uitzonderingen na. Net als nu.

Geheugen opfrissen

Nog iets wat blijkbaar niet meer herinnerd wordt. De Mexicaanse griep. Ja, ja, deze veroorzaakte in maart 2009 een pandemie. Serieus? Ja zeker wel. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik mij er ook niet veel van herinner. Het leven ging namelijk gewoon door. Geen mondkapjes, zeker geen afstand houden of verplichte quarantaine en ook geen testmaatschappij. En vanaf november 2009 werd er al gevaccineerd tegen deze nieuwe Influenza A. De farmaceut die de vaccins leverde hield voor het gemak alleen wat bijwerkingen achter. Van narcolepsie tot anafylactische shock, ofwel, een zeer ernstige acute reactie op het vaccin. Tot op de dag van vandaag zijn nog steeds niet alle slachtoffers en nabestaanden gehoord. Terwijl Bruls keihard blèrt dat we gewoon dat risico moeten nemen, zijn er nog honderden gezinnen die het trauma van dat andere vaccin nog moeten verwerken. Hebben we daar niets van geleerd dan? Haastige spoed is toch zelden goed? Ook toen werd er flink angst gezaaid en voor veel mensen was die prik de strohalm waar ze op zaten te wachten. Met alle gevolgen van dien. En vergeet niet, zodra die prik gezet is, kan dit niet meer ongedaan gemaakt worden. Denk er nog eens één, twee of zelfs drie keer over na. Fris eerst je geheugen even op en Google desnoods naar de geschiedenis. Een ezel stoot zich namelijk niet twee keer aan dezelfde steen.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier dagelijks een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Wij hebben ervoor gekozen om ons in te zetten voor dit initiatief, omdat we menen dat het nodig is. Het is onze bijdrage aan transparante, eerlijke en volledige berichtgeving.

Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dat kan via één van onderstaande doneer-opties, of door een bestelling in onze webshop. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

 

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw