Na een jaar van vloedgolven aan ingewikkelde informatie, vindt Carool het de hoogste tijd om sommige dingen in Jip en Janneke-taal uit te leggen. Misschien dat het kwartje bij sommige mensen dan wel valt.

Wat we nodig hebben, is simpele uitleg. Jip en Janneke-taal. Om überhaupt te kunnen begrijpen wat er allemaal aan de hand is, zou er eigenlijk een soort kleuter-journaal moeten zijn. En dan geen jeugdjournaal waar een Hugo aan het woord komt die zegt dat het jouw schuld is wanneer opa en oma komen te overlijden. Nee, een journaal met echte feiten, maar dan heel simpel uitgelegd. Ook ik heb veel te vaak Google nodig om te weten wat er nu precies bedoeld wordt. De R-factor, cyclus van boven de 35 of aerosols. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het gros van de mensen denkt: “Die moeilijke termen? Laat maar. Ik volg gewoon de maatregelen op, want ze zullen wel gelijk hebben...” En dat is in mijn optiek een gemiste kans. De site van de Rijksoverheid doet een poging met plaatjes, maar die maken het allemaal alleen maar nog ingewikkelder.

Neem nu de PCR-test. We weten allemaal dat deze grootschalig wordt ingezet, wereldwijd, om ‘besmettingen’ te meten. En omdat ieder land gebruik maakt van deze test, wil je er blind in geloven dat dit inderdaad de juiste manier is. Om deze materie iets beter te kunnen begrijpen, maak ik er een kort kinderverhaaltje van. Om niemand te kwetsen, maak ik gebruik van pseudoniemen.

Flip en Hanneke en de PCR-test.

Flip en Hanneke zijn bij opa op bezoek. Opa heeft veel meegemaakt en vertelt altijd spannende verhalen. Ook weet hij veel. Flip en Hanneke hebben een vraag. “Opa, wat is een pcr-test?”

“Dat is een test die laat zien of je wel of niet een stukje van het Cojonavirus in je lichaam hebt. Maar of dat stukje actief is of niet, kan zo’n test niet vertellen.”

“Wat is Cojona?”

“Dat is een soort griep.”

“En wat nou als je dat stukje virus in je lichaam hebt, opa?”

“Dan niks. Je hebt misschien cojona gehad terwijl je het niet in de gaten had. En dat stofje kan nog maanden in jouw lijf zitten.”

“Ben je dan ziek?”

“Nee hoor. Je lichaam heeft bacteriën en virussen nodig om sterk te worden en te blijven. Zonder die onzichtbare dingetjes zou je niet eens kunnen leven.”

“Oh, zegt Hanneke, maar kun je met daarmee andere mensen ziek maken?”

Als jij niet ziek bent en niet verkouden, kun je dat ook niet aan iemand anders doorgeven. Wat er niet is, is er niet. Geen klachten, betekent ook niet besmettelijk.”
“En als je wel verkouden bent? Moet je dan zo’n test laten doen?”

Opa begint te lachen. “Ben je mal? Je weet toch al dat je verkouden bent? Nee hoor, dan maak je gebruik van je gezonde verstand.”

Flip en Hanneke halen hun schouders op. “Gezonde verstand? Wat is dat?”

“Weet je nog toen je weleens griepig was en je niet naar school kon? Dan ging je thuis uitzieken en nergens op bezoek. Zeker niet bij je oude opa of bij iemand die net een baby had gekregen. Dat is je gezonde verstand gebruiken.”

“Waarom laten zoveel mensen zich nu dan wel testen?” Flip en Hanneke vinden het wat verwarrend.

“Tja, dat is ook allemaal onzin. Want het zegt helemaal niets. Ten eerste is zo’n test vervelend om te doen. En het zegt alleen dat je dat stukje in je lichaam hebt, of hebt gehad, en daarom is de uitslag positief. En ten tweede houd je het circus hiermee in stand.”

“Welk circus?” Daar hebben Flip en Hanneke wel oren naar.

Opa moet weer lachen. “Sorry kinderen. Ik bedoel niet het echte circus, helaas. Als een test niets zegt over je gezondheid, houd je dus in stand dat er zogenaamd iedere dag weer besmettingen bijkomen. Terwijl dat niet zo is. Dus als ze meer gaan testen, heb je ook meer onechte besmettingen erbij. Sterker nog. Ze willen nu dat je je de hele dag en overal laat testen. Ook als je niet ziek bent en geen klachten hebt. Dus dan zeggen ze eigenlijk dat je ziek bent totdat je bewijst dat je het niet bent. En dat is best vreemd.”

“Maar wat moeten ze dan wel doen, opa?”

“Normaal doorgaan met leven. Zoals we dat al eeuwen doen. Cojona kan - net als griep - heel gemeen zijn voor zwakke en oudere mensen. Deze mensen en mensen die heel bang zijn, kunnen dan beslissen om thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. En de rest van de mensen gaan door met hun leven en worden alleen maar sterker als ze een keer de griep, Cojona of een verkoudheid krijgen. Dat noemen ze: 'je immuunsysteem opbouwen'.”

“Kunnen wij dat ook? Dat ene opbouwen?”

“Jazeker! Lekker veel buiten spelen, sporten, af en toe een hap zand uit de zandbak eten, goed je groente en fruit oppeuzelen en op tijd naar bed. Als je dat doet, komt het helemaal goed.”

“Is het zo simpel? Waarom vertelt Jugo de Honge ons dat dan niet?”

Opa zucht. “Dat is een heel ander verhaal, jongens, en bewaar ik voor de volgende keer. Hup, laarzen aan en buitenspelen nu. Lekker aan je immuunsysteem werken.”

En dat doen ze.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier dagelijks een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Wij hebben ervoor gekozen om ons in te zetten voor dit initiatief, omdat we menen dat het nodig is. Het is onze bijdrage aan transparante, eerlijke en volledige berichtgeving.

Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dat kan via één van onderstaande doneer-opties, of door een bestelling in onze webshop. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

 

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw